Statisticile arată că 60% din afacerile mici dau faliment în primii 3 ani de la deschidere, iar motivele principale sunt:
- Lipsa unei strategii sau a unei viziuni cu privire la direcția afacerii lor;
- Lipsa unei planificări financiare (cash flow incorect) sau cheltuieli prea mari;
- Incapacitatea de a produce suficient pentru acoperirea costurilor;
Pentru orice afacere, dar mai ales pentru cele mici, să dispună de banii necesari derulării afacerii ar trebui să fie preocuparea numărul unu. Cu toate acestea, mulți antreprenori au probleme de lichiditate din cauza termenelor de plată prea mari acordate clienților sau din cauza clienților care nu își plătesc la timp obligațiile.
Cash flow-ul reprezintă banii pe care îi încasezi sub forma de venituri și plățile pe care le faci, sub forma de cheltuieli. Un management corect al fluxurilor de numerar (cash flow) te va ajuta să ai banii necesari pentru plata facturilor.
Atenție: cash flow ≠ profit !
Chiar și firmele profitabile pot da greș dacă nu își administrează cash flow-ul în mod corect. Dacă nu ai suficienți bani pentru a plăti creditorii sau furnizorii, băncile pot cere executarea garanțiilor, iar furnizorii nu îți mai trimit materii prime, materiale sau mărfuri sau să nu mai vorbim de faptul că te pot chema în instanță și cere falimentul firmei tale.
Sunt multe aspecte ale afacerii tale care pot influența cash-flow-ul. Este foarte important să înțelegi toate aspectele legate de termenele de plată pe care afacerea ta le acordă clienților, corelate cu termenele de plată obținute de tine de la furnizori, termenele de rambursare ale creditelor, alte decizii cu privire la cheltuielile viitoare sau alte aspecte care pot influența fluxurile de numerar.
Când începi să fundamentezi cash flow-ul, trebuie să înțelegi că acesta spune o poveste: povestea afacerii tale. De aici poți înțelege de câți bani are nevoie afacerea pentru a funcționa, care sunt mutările de capital (intări, ieșiri, când și unde).
Câteva aspecte pe care să le ai în vedere când întocmesti cash flow-ul:
- Taxele și debitele (sumele datorate către diverși furnizori, creditori etc) sunt permanente, în sensul că, pentru a putea funcționa, o afacere trebuie să facă față plății periodice a facturilor către furnizori pentru mărfurile achiziționate sau trebuie să-și achite ratele către creditori pentru a evita orice fel de neplăceri, să plătească furnizorii de servicii (curent electric, gaze etc), să plătească chiria lunară pentru spațiul închiriat sau alte taxe și impozite;
- Stocurile – dacă decizi să investești mult în stocuri, trebuie să înțelegi că până la vânzarea lor banii tăi vor rămâne blocați în acestea;
- Activele fixe – dacă decizi să achiziționezi un activ scump vei bloca resurse financiare importante pe care ai fi putut să le folosești pentru dezvoltarea afacerii. Încearcă să gasești variante mai ieftine de active fixe sau apelează la leasing sau second hand și astfel îți poți conserva cash- flow-ul și îl poți utiliza în alte arii ale afacerii care la început au nevoie de mai mulți bani;
- Creanțele (sumele pe care le ai de încasat de la clienți) – poți să realizezi vânzări, dar nu să și încasezi banii la momentul tranzacției – obiectivul tău este să transformi aceste creanțe în cash care să îți permită continuarea activității; încearcă să oferi termene de plată câ mai mici sau, pentru clienții pentru care nu ai prea multe informații sau relații istorice de afaceri, acceptă numai plata cu banii jos;
- Sumele datorate furnizorilor – poți utiliza banii a căror plată către furnizori o amâni conform termenelor de plată negociate cu furnizorii, dar fii atent să ai banii necesari la termenul de plată stabilit prin contract sau menționat pe factură;
- Ai grijă săă urmărești sumele pe care trebuie să le încasezi (creanțele) și sumele pe care trebuie să le plătești furnizorilor (datoriile) – scopul tău este să încasezi cât mai repede (cash in) și să ai termene de plată cat mai lungi la plata datoriilor (cash out).
Obiectivul tău final este să devii profitabil, sa generezi cash flow în exces, astfel încat afacerea ta să asigure și salariul tău de antreprenor.
Deciziile tale influențează cash flow-ul și pot crește sau descrește probabilitatea de a reuși să ai o afacere profitabilă și de success, care să-ți ofere nivelul de trai la care visezi.
Sursa: antreprenoriat101.ro