Mulți părinți nu consideră esențial să-și ducă copiii sub vârsta de 3 ani la controale oftalmologice. Cu toate acestea, intervențiile timpurii pot preveni diverse afecțiuni vizuale. Este important să programezi o vizită la un oftalmolog pediatru pentru micuț pentru a preîntâmpina problemele de vedere care pot apărea mai târziu.
Intervențiile prompte pot remedia tulburările de vedere. Deși pediatrul examinează inițial vederea nou-născutului pentru a identifica posibile semne de strabism, cataractă sau glaucom, este recomandat totuși să se efectueze controale de specialitate, la o clinică oftalmologie București, până la vârsta de 3 ani. Aceasta permite corectarea la timp a oricăror deficiențe vizuale.
Se sugerează repetarea consultului oftalmologic anual sau la recomandarea medicului, în special în cazurile în care părinții prezintă ei înșiși afecțiuni oculare. De asemenea, este indicat să se efectueze controale oftalmologice și pentru copiii care nu par să aibă probleme de vedere până la vârsta de 5 ani, precum și înaintea începerii școlii.
În primele luni de viață, copilul își dezvoltă progresiv capacitatea vizuală, reușind să-și recunoască mama la doar 6 săptămâni. Mama poate detecta primele indicii ale unor posibile tulburări de vedere în cursul primului an de viață al copilului. Ar trebui să fie preocupată dacă observă că, la vârsta la care copilul începe să meargă de-a bușilea, acesta se ciocnește frecvent de obiecte, privește preponderent într-o direcție, clipește des, își încruntă fruntea, are lăcrimare excesivă, pupile albe sau roșii, evită activități ce necesită concentrare vizuală precum desenatul, rezolvarea de puzzle-uri sau alte jocuri similare.
Controlul oftalmologic efectuat la vârsta de 9 luni, apoi la 2 și 3 ani, crește șansele de detectare precoce și tratament eficient al eventualelor probleme de vedere.
Semnele că un copil ar putea avea probleme de vedere
Părinții sunt adesea primii care detectează semnele problemelor de vedere la copii. Strabismul, caracterizat prin lipsa de aliniere a ochilor, nu se remediază fără intervenție și poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratat. Observarea copilului că se apropie prea mult de cărți, jucării sau ecranul televizorului, sau plângerile sale despre dureri de cap, sunt semnale că e necesară consultarea unui specialist oftalmolog.
Simptome precum frecarea ochilor sau iritația acestora nu ar trebui ignorate, fiind potențiale indicii ale miopiei, care permite o vedere clară de aproape, dar încețoșată la distanță.
Detectarea precoce, până la vârsta de 4 ani, a afecțiunilor precum ambliopia (cunoscută și sub denumirea de „ochi leneș”), poate duce la corectarea acestora în proporție de 95%, prevenind pierderea sau deteriorarea vederii.
Copiii cu părinți sau rude care poartă ochelari de la vârste fragede, sau care au strabism, prezintă un risc de aproximativ 90% de a dezvolta afecțiuni oculare, inclusiv miopie, hipermetropie sau astigmatism. La vârsta de 4 ani, unul din șapte copii cu istoric familial de astfel de afecțiuni suferă de anomalii vizuale ereditare.
Până la 12 ani, ochii copilului se dezvoltă complet, și orice defect de vedere nediagnosticat până atunci poate rămâne necorectat, copilul adaptându-se la deficiența vizuală fără a realiza necesitatea corectării. Această deficiență poate influența negativ acuitatea vizuală pe măsură ce copilul crește.
Vederea joacă un rol crucial în etapa școlară, aproximativ 80% din învățare realizându-se vizual. Astfel, pentru a naviga cu succes prin această perioadă, copilul necesită o vedere optimă, esențială pentru citirea informațiilor de pe tablă și pentru scriere. Tulburările de vedere nediagnosticate pot încetini procesul educațional și pot avea un impact negativ asupra dezvoltării sociale și a integrării copilului în activitățile cu colegii și prietenii săi.
Prin urmare, monitorizarea și îngrijirea vederii copilului tău este esențială pentru dezvoltarea sa armonioasă și pentru asigurarea unei calități optime a vieții. Pentru a garanta că micuțul tău beneficiază de cea mai bună îngrijire și expertiză în domeniul oftalmologic, este recomandat să optezi pentru serviciile unei clinici specializate în oftalmologia pediatrică. KidOptik, o clinică de top din București, oferă servicii profesionale și un mediu prietenos, ideal pentru copilul tău. Echipa de specialiști de la KidOptik este dedicată să ofere soluții personalizate pentru fiecare mic pacient, asigurându-se că problemele de vedere sunt detectate și tratate corespunzător. Nu ezita să programezi o vizită la KidOptik, pentru ca vederea copilului tău să fie în mâinile celor mai buni.